Titanyum Çinko Çatı Nedir?
Titanyum çinko aslında bir çatı kaplama malzemesidir. Dışarıdan bir deformasyona maruz kalmadığı sürece uzun ömür kullanışlıdır.
Titanyum çatı kaplaması yapılırken kenet sistemi ile birlikte montaj edilir. Bu sayede hem estetik bir görüntüye sahip olurken hem de su almama garantilidir. Çatı yüzeyi delinmeden malzemeler birbirine kenetlenerek montaj edildiğinden dolayı daha sağlam ve daha dayanıklı bir çatı kaplama sistemi elde edilmiş olur. Genellikle tarihi binaları restore ederken kullanılan bir çatı kaplama sistemidir.
Titanyum Çinko Çatı Kaplamanın Avantajları;
- İklim koşullarını dikkate alarak yaklaşık 80 ile 100 yıl arasında kullanım ömrü sağlayan titanyum çinko çatı kaplama maliyet ne olursa olsun uzun yıllar kullanılabildiğinden oldukça avantajlıdır.
- Farklı renk seçenekleri ile kişiye özel tasarıma olanak sağlar.
- Estetik görüntüsü ile kullanılan ortamı farklılaştırır.
- Uzun ömürlü ve dayanıklı.
- Esnek ve sağlam.
- Uzun yıllar bakım ve onarım gerektirmeden kullanılabilir.
- Kenet sistemi sayesinde su geçirmez.
- Güven ve konfor sağlar.
Uzun ömürlü ve kalitenin dayanıklılıkla birleşimi için titanyum çinko kaplama çatıları tercih edebilirsiniz. Titanyum çatı kaplama yüksek kalite ve konfor sağlamaktadır. Bu sebeple oldukça kullanışlı bir kenet çatı sistemi modelidir. Kenetli sistemler çatıya herhangi bir delik delmeden kenetlenerek kaplandığı için su, kar vb. hava durumlarında yüksek koruma sağlayan modellerdir.
İncele
Patina nasıl oluşur?
Temas ettiği havanın içerdiği gazlar, iklim ve binanın konumuna bağlı olarak oluşum hızı değişen açık gri renkteki patina, 6 ay ila 2 sene içerisinde oluşur. Çinko yüzeyindeki patina, suyun da mevcut bulunduğu, atmosferde bulunan temel içerenlere karşı gelişen doğal bir reaksiyondur. İki aşamadan meydana gelir:
– Çinko, su (nem, H2O) ile teması halinde, oksijenle tepkimeye girer, yüzeyde “çinko hidroksit” tabaka oluşur.
– Çinko hidroksit, havanın içinde bulunan karbon dioksit (CO2) ile tepkimeye girerek patinanın kendisi “hidroksi karbonat” tabakayı oluşturur.Patina çinkoya sıkıca bağlıdır, dokusu doğal ve sağlamdır, suda çözülmez. Bu nedenle, çinkoyu korur ve atmosferdeki havanın içerdiği maddelerle etkileşimini yavaşlatır.
Uzun ömür çinko doğal olarak korozyona karşı dayanıklıdır, ayrıca olağan üstü bir uzun ömür sağlayan patinayı geliştirerek kendi kendini korur. 1 µm/sene atmosferik aşınmaya bağlı olarak, 0,70 mm kalınlığında rulo çinko minimum şartlarda 70 sene hatta çevreye bağlı olarak 120 sene yaşar. Uzun kullanım ömrü, bakım ve tamir gerektirmemesi sebebiyle geleceğin malzemesi olarak nitelendirilir.
İncele
Beton Kiremitler Depreme Karşı Ne Kadar Dayanıklı?
Bina depreme karşı dayanıklı bir şekilde inşa edilmişse ve kaliteli malzemeler kullanılmışsa, uygulama doğru yapılmışsa beton kiremitlerde sorun olmaz.
İncele
Titanyum Çinko Kenet Kaplama Nedir?
Titanyum çinko kaplama, modern yapılara hayat verirken diğer yandan tarihi binaların restorasyonlarında da kullanılmaktadır.
Modern yapılarda titanyum çinko üretimde alternatifler sunması yaratıcılığı desteklerken çevre dostu olması ile de ayrıcalıklı bir ürün olduğunu göstermektedir.
Maliyetini birkaç yıl içeresinde amorti eden, iklim koşulları göz önünde bulundurularak kullanım ömrünün 80 ile 100 yıl arasında olduğu ve geri dönüştürülebilir olması Titanyumlu çinko’nun inşaat sektöründe çatı ve cephe kaplama malzemeleri arasında öncelikli tercih olmasında etkilidir.
Yüzeyinde nefes alan doğal patina sayesinde titanyum çinko üzerinde oluşan çizikler kendiliğinden kapanmaktadır. Bu özelliği bakım gerektirmediği için rahatlık ve güven unsurlarını ön plana çıkarmaktadır.
Çok farklı uygulama yöntemleri olmasına rağmen genellikle klasik, tek kenet, çift kenet, kepli geçme arduvaz / pul kaplama, yalı baskı, step sistem çoğunlukla tercih edilen uygulama yöntemleridir. Çatıda minimum %4 eğime kadar kullanılabilirliği, cephede ise levhaların enine ve boyuna uygulanabilmesi malzemenin diğer özelliklerindendir.
MALZEME ÖZELLİKLERİ
- Yoğunluk (Özgül ağırlık): 7,2 g/cm3
- Ergime noktası: 418°C
- Kristalleşme sınırı: > 300°C
- Boyuna genleşme katsayısı: 2,2 mm/m x 100 K
- Enine genleşme katsayısı: 1,7 mm/m x 100 K
- Elastisite modülü ≥ 80.000 N/mm²
- Manyetik değildir
- Yanmaz
İncele
Kil Kiremit Neden Uzun Ömürlüdür?
Kil kiremit; doğada bulunan doğal ham maddelerin 950-1050°C'de pişirilmesi sonucu yapılabilen çatı örtü malzemesidir. Diğer çatı örtü malzemelerimden farkı;
Doğal Ürün
Kil; doğada toprak halinde bulunan içinde Al3O2, Si2O, vb bileşimlerin bulunduğu hammaddelerdir. Bu yüzden doğada saf halde bulunan hammaddelerin pişirilmesiyle oluşturulan kil kiremitlerde doğaldır.
Uzun Ömürlü
Kiremit ürünleri tarihteki örneklerinde olduğu gibi hiçbir deformasyona uğramadan uzun yıllar sizlere hizmet eder.
Yangına Dayanım
Yangın yönetmeliğine göre kil ürünlerin yanıcılık sınıfı test edilmeye gerek olmadan A1(Hiç Yanmaz) sınıfıdır.
U.V.(Güneş Işınlarına) Dayanımı
Son yıllarda etkilerinin daha bilindiği gibi güneş ışınları çok zararlı ışınlardır. Diğer çatı örtü malzemeleri zaman içinde bu ışınlardan zarar görerek deformasyona uğrarken kil kiremit hiçbir şekilde etkilenmez.
Su geçirmez
İyi pişen kil malzemelerin su emmesi ve su geçirgenliği sorunsuzdur.
Rüzgara Dayanım
Kil kiremitler optimum ağırlıklarda ayarlanarak ve çatıya monte edilmesi ile rüzgar gibi kuvvetler sonucunda haraketleri önlenir.
Dona Dayanım
Su emmeleri az olduğu için bünyelerinde fazla su tutmazlar ve kısa sürede bu suyu bünyelerinden uzaklaştırırlar. Bu nedenle don olayları sonucunda bünyelerinde su oladığı için etkilenmezler.
Sese Karşı İzolasyon;
Çatı örtü malzemeleri içinde sese karşı izolasyonu en iyi kil kiremit sağlar. Malzemenin kendi ses emiciliği vardır.
Yüksek Mukavemet
Kil kiremitler; standarda göre en az 120kgf olmalı; fakat çatısan kiremitleri 200-300kgf arasında mukavemet gösterirler
İncele